Blogg

Senaste Nytt

Senaste blogginlägg i vår blogg

Premiärutställning

Har varit i Kalix på första utställningen SVK Bottenviken med Aqi, Altersundets Taqida( Lommens Dante-Altersundets Ramira). 

En vecka från juniorklass fick Aqi ställas ut i valpklass 6-9 månader. Fick fantastiskt fin kritik av domaren och tilldelades HP. I BIS finalen sattes hon först och domarens ord var. "övriga korthår kan vara glad att hon inte var en vecka äldre... hoppas jag får komma tillbaka och döma henne som vuxen" 

Vi har tilldelats SVK:s uppfödardiplom HD/LEDHÄLSA för andra gången för avkommor efter Altersundets Qula. Denna gång är det Altersundets S-kull (Vildfjäderns Liston-Altersundets Qula) där 7 av 9 avkommor röntgats, samtliga med A-höfter och ED0. Tack till alla våra valpköpare som röntgar sina hundar.


Jaktsäsongen har inletts

Ramira är i förvånansvärt bra form trots att hon nyss har haft en valpkull. Valde att starta henne i eftersöksgrenar direkt det var tillåtet efter valpkullen och med en träning i bagaget fixade hon 10-10, något långsammare än normalt dock.

Full fart i skogen och hittar fågel som vanligt. Ett gäng fåglar i säcken blev det under premiärveckan och den kröntes av ett utmärkt jobb på tjäderkull och en tupp följde med hem. Aqi följde med som lärling i koppel och var jätteduktig.

Altersundets Taqida

Kvar i kenneln blev Taqida eller Aqi som vi kallar henne. En väldigt sansad och lättlärd tjej så långt. 

Blir spännande att jobba med en ny valp igen!


Altersundets T-kull är född

Det föddes sex fina valpar den 18 maj, på mormorsmor Chicas födelsedag, tre tikar och tre hanar. De är snart en vecka gamla och alla ökar fint i vikt och Ramira tar hand om dom alldeles utmärkt. Om ungefär en vecka öppnas ögonen och de börjar även höra.

Två veckor kvar

Ramira mår bara fint och rör sig fortfarande smidigt. Nosen är med och två morkullor pejlade hon in på dagens promenad.

Ramira är dräktig

Vi kan nu konstatera att de tre parningarna med Dante för drygt en månad sedan verkar ha lyckats. Nu kommer portionerna med foder att ökas succesivt och så återstår drygt fyra veckor innan vi ser vad som gömmer sig i magen. Spännande tider.

Ramira och Dante fattade direkt tycke för varandra så nu hoppas vi att ett vackert gäng vorstehvalpar föds under vecka 20. 


Ramira har äntligen börjat löpa och vi planerar parning med leverans av valpar i mitten av juli. Vi hoppas på ett gäng med skogsstjärnor.


Välkommen med intresseanmälan via mail annhelenviden@gmail.com el mobil 0702770094Snygga syskon

Ramira och brorsan Rico ställdes i helgen ut på SVK Bottenvikens utställning i Kalix. Det var 39 hundar anmälda varav 18 korthår. Det hela slutade med att båda två fick sitt tredje CERT, Ramira blev BIR och Rico BIM! Ramira blev till slut även BEST IN SHOW, igen!! Domaren var smått lyrisk över båda två och de är verkligen fina representanter för rasen på väldigt många sätt.

Lägesrapport

Vi har nu väntat sedan november på att Ramira ska börja löpa. Hon såg ut att gå in i löp men avbröt och inget har hänt än så länge. Vi har planerat för valpar i vinter/vår och har satt ett stoppdatum för parning. Drygt två veckor till får hon på sig annars blir valpplanerna flyttade till nästa vinter/vår.  Vi återkommer med besked, bara att hålla tummarna!

Fina Ramira och Peppra

På helgens utställning Nordic Dog Show i Gällivare skördade Ramira nya fina framgångar i ringen. Ännu ett CERT, Nordiskt CERT och sedan BIR och även BIG1 av de 7 representanterna i grupp 7!! Även brorsan Rico fick sitt andra CK, res-cert, res-Nord Cert och 2 bästa hane, grattis Carina! Vår Peppra visade upp sig superfint i juniorklassen och fick omdömet Excellent av domaren Martin Johansson.

Qula har börjat löpa...

Men alldeles för tidigt för att vi ska para henne. Eventuella valpar skulle i så fall födas mitt i bästa jaktsäsongen och den är för värdefull för oss och hundarna. 


Vilken dag för vår kennel!!

Hela 8 Altersundare var anmälda till SVK bottenvikens utställning i Piteå. Tyvärr kunde inte Savanna och Malin komma men 7 var på plats. Tre från R-kullen (Nigel Oberon Haus-Qula) och 4 från S-kullen(Vildfjäderns Liston- Qula)

Vår egen Altersundets Ramira fick Excellent i jaktklass med CK och CERT, blev BIR och slutligen också BIS av de drygt 50 deltagande hundarna!

Brorsan Rico fick Excellent m CK och res-cert i jaktklass. 

Reina fick Excellent i ÖKL

Altersundets Sandro Exc m CK UKL och 2bhkl!

Scoop Exc m CK i UKL och 4bhkl

Serena Exc m CK och 4btkl

Solana VG i UKL

Altersundets Qula EXC m CK i Championklass och 2 btkl.

1 m HP i Avelsklass för Qula med 4 avkommor

1 m HP i Uppfödarklass för vår Kennel

Stort stort grattis till alla, vi är sååå stolta över er!!

Qula började löpa för någon dag sedan och Antero var redo i Finland men... för första gången måste vi ändra våra planer. Tiden finns inte riktigt för en valpkull i vår så vi flyttar parningen till nästa löp som infaller i aug/sept. Mest tråkigt för de som längtar efter en valp men man får gärna stå kvar på intresselistan om man vill. ...

Svenska vorstehklubben har instiftat ett diplom för kullar födda tidigast 2019. Minst hälften av kullens individer ska vara friröntgade från hd för att kunna ansöka om detta. i Altersundets R-kull som föddes den 18/10-2019 är nu 5 avkommor röntgade:

Utställning

28.07.2021

I söndags var det utställning i Piteå arrangerad av SVK Bottenviken med ca 40 deltagande korthår. Första utställningen på nästan 2 år pga covid. Ramira ställdes i en välfylld jaktklass och blev placerad trea totalt med excellent. Det är jag nöjd med då hon ännu är ung och har utveckling kvar. Rico fick Very Good i jaktklass och även han...

Eftersöksprov

28.07.2021

Ramira är nu klar för start i öppenklass på fält efter att ha fått 9-9 på ett särskilt prov här i Persön. Brorsan Rico förbättrade sina resultat i UKL från i fjol och fick V9 S10 samt V8 S9 i ÖKL.

Den 28/1 föddes 9 valpar, 5 hanar och 4 tikar. Allt gick väldigt bra och valparna är nu 10 dygn och äter och sover mest hela tiden. Alla valpar är bokade.

Corona har ställt till det på många sätt. I hundvärlden har det inneburit inställda utställningar och prov, stängda gränser och svårigheter att ordna valpträffar och träningar. Tråkigt helt enkelt speciellt när man har lovande unghundar.. Södra norrbottens kennelklubb erbjöd exteriörbeskrivning kanske främst riktat till alla som vill ha en...

Rico har startat på fjällprov på Dundret i Gällivare. Han stod för löpa och avancerade, och var sedan lugn i flog och skott. I nästa släpp stötte han nyslagna ripor och gick efter en bit. På kastapporten blev det endast en poängs avdrag. Slutbetyget blev 2 UKL vilket är jätteroligt! Rico har gjort stora framsteg i söket framförallt i skogen...

Jaktprovsdebut

08.09.2020

Jag fick möjlighet att starta Ramira på ett särskilt skogsprov 24/8 i Lomträsk och tackade ja direkt. Trots sin ringa ålder på drygt 10 månader så såg jag en stor potential i henne. med ett väldigt moget och fint sök och med nosen på plats. Det var en fin morgon med 5 startande hundar och en hyfsat bra vind. Ramira...

Det har gått väldigt smidigt med apportträningen. Frios linjer har rakt igenom gett hundar som villigt och glatt apporterar det mesta. Vattenpassionen är också på topp, Ramira simmar så fort hon får tillfälle. Tänkte därför att varför inte prova starta på eftersöksgrenarna. När de blev 10 månader och en dag(vilket är minimiålder för provstart) så...

Qulas första kull är nu drygt 6 månader gamla. Det verkar vara trevliga, nyfikna och lättlärda individer. Roxana som bor i Norge har varit på fjället en del då de har stuga vid gränsen så hon har hittat ripa och börjat hantera fåglarna bra. Vår egen Ramira har varit till fjälls en dag och fattade ett fint stånd på sin...